ویژگی‌های انسان کامل

۱۳ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۸ ثبت شده است

۲۰
ارديبهشت

ویژگی‌های انسان کامل از نظرحضرت آیت‌الله بهجت:
کمال انسان در عبودیت است، و سبب عبودیت، ترک معصیت در اعتقاد و عمل است. فردِ کامل، مرشد است و در این عصر، [فرد کامل]، ولی عصر عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف است؛ و طریق رسیدن به ارشاد او، ادامه توسلاتِ معلومه است از قبیل: زیارات مأثوره از روی صدق و با عدم تردید و نماز‌های آن حضرت و همه تحبّبات (اظهار دوستی) به خدا و دوستان او.

منبع وبسایت:https://www.fardanews.com
  • محمد خودسیانی
۱۹
ارديبهشت


انسان کامل از دیدگاه شهید مطهری و امام خمینی (س)

انسان کامل، برجسته‌ترین موجودی است که خداوند او را با دو دست جلال و جمال خود خلق کرد و همه‌ی علوم را به او آموخت و او را خلیفه‌ی خود بر روی زمین قرار داد خلقت جهان به واسطه‌ی او انجام گرفت که او واسطه‌ی فیض، بین خدا و مخلوقات است و به واسطه‌ی ‌این خلقت خدا خود را مورد ستایش قرار می‌دهد. انسان کامل عامل به شریعت، طریقت و حقیقت است و برای رسیدن به حقیقت، سیر و سلوک عرفا مطرح می‌گردد که یکی از راه‌های وصول به الله می‌باشد.همه‌ی انسان‌ها، انسان کامل بالقوه می‌باشند، اما مصدق بالفعل آن منحصراً در پیامبران و امامان معصوم علیهم‌السلام و حضرت فاطمه الزهرا (س) خلاصه می‌شود. حقیقت محمدیۀ انسان کامل است که در حضرت محمد (ص) ظهور یافته است و سائرین به تبعیت از او انسان کامل می‌باشند، انسان کامل وجود عینی دارد که هدفش وصول به الله است که غایت عرفان می‌باشد. خدا همه اسما را به انسان کامل آموخت. انسان کامل خدا را با خود خدا می‌بیند و خدا سمع و بصر او می‌شود و فعل او فعل خدا می‌گردد زیرا که انسان خلیفه‌ی خداست. غایت انسان کامل، وصول به حقیقت است و وصول یعنی فناء فی الله و بقاء الله. که انسان کامل در این مرحله حجت و ولی خدا می‌گردد و خلق خدا را به سوی الله ‌هادی است. قلب او عرش خدا، نماز او معراج و دعایش مستجاب و ذکرش حضور محبوب است. این تحقیق کوششی است در جهت تبیین انسان کامل از دیدگاه عارف کامل، امام خمینی و استاد شهید مرتضی مطهری و بررسی ویژگی‌های انسان کامل، معرفی مصداق او و بهره‌مندی از نتایج حاصل از آن که بتوان با پیروی از انسان راه فلاح و رستگاری را با الطاف الهی طی و خلق خدا را در جهت وصول به الله رهنمون کرد.‏

منبع وبسایت:http://www.imam-khomeini.ir

  • محمد خودسیانی
۱۹
ارديبهشت

حدیثی از امام علی (ع)
امیرالمؤمنین علی (علیه‌السّلام) در این باره می‌فرماید: «هیهات ان یغلبنی هوای و یقودنی جشعی الی تخیّر الاطعمه و لعل بالحجاز او الیمامه من لا طمع له فی القُرص ولا عهد له بالشبع او ابیت مبطاناً و حولی بطون غَرثی و اکباد حَرّی؛ مبادا هوای نفس بر من غلبه کند وحرص جلودار من گردد که به دنبال انتخاب طعام بروم. آخر نکند که در حجاز یایمامه شکمی باشد که هرگز سیری ندیده است. آیا شکم سیر به سر برم، در حالی که در اطرافم شکم‌های گرسنه و جگرهای سوخته هست»

منبع:وب سایتhttp://wikiporsesh.ir
  • محمد خودسیانی
۱۸
ارديبهشت

فروتن بودن

انسان کامل، شخص فروتن و متواضع است: «و عباد الرحمن الذین یمشون علی الارض هوناً؛  بندگان خدا، آن کسانی هستند که در روی زمین با تواضع راه می‌روند».

حدیثی از پیامبر

پیامبر اکرم(ص) فرمود: «لا یدخل الجنّه من کان فی قلبه مثقال حبّه من خردل من کبر کیف یستعظم نفسه و یتکبر علی غیره؛ آن‌که در قلبش به‌ اندازه خردلی کبر وغرور باشد، وارد بهشت نمی‌شود بنگر او چگونه خود را بزرگ می‌شمارد و بر دیگری کبر می‌ورزد».


منبع:وب سایتhttp://wikiporsesh.ir
  • محمد خودسیانی
۱۵
ارديبهشت

آثار تقوا در انسان

تقوا، برجسته ترین ویژگی بندگان شایسته خداوند است و یکی از اساسی ترین مباحث علم اخلاق به شمار می رود که در آیات قرآن و روایات اسلامی، نسبت به آن بسیار سفارش شده است؛ چرا که اگر تقوا در وجود انسان جا گرفت، فضایل اخلاقی دیگر نیز به دنبال آن، تقویت و غفلت زدگی و ارتکاب به گناه هم کم رنگ خواهند شد. در این هنگام، رحمت و برکات الهی به انسان روی می آورد. امیر مؤمنان علی علیه السلام درباره آثار تقوا در انسان چنین فرموده است:

«سپس کسی که تقوا را انتخاب کند، سختی ها از او دور گردند، تلخی ها شیرین و فشار مشکلات و ناراحتی ها برطرف خواهند شد. مشکلات پیاپی و خسته کنند آسان گردیده و مجد و بزرگی از دست رفته، چون قطرات باران بر او فرو می بارند. رحمت بازداشته حق باز می گردد و نعمت های الهی، پس از فرونشستن، به جوشش می آیند و برکات تقلیل یافته، فزونی گیرند.»

منبع:وب سایت حوزهhttps://hawzah.net
  • محمد خودسیانی
۱۴
ارديبهشت

بهای انسان

خودشناسی، مهم ترین عامل خوشبختی انسان در دنیا و آخرت است. بزرگان علم اخلاق، با توجه به روایات و آموزه های دینی، از خودشناسی به عنوان سودمندترین علوم یاد کرده و آن را نخستین مرحله در سیر و سلوک اخلاقی برشمرده اند و همانگونه که در روایات اسلامی آمده است، خداشناسی هم از خودشناسی آغاز می شود.

آری! کسی که خود را شناخت و ارزش و بهای این روح ملکوتی که خداوند به او عطا نموده است را فهمید و دانست که قابلیّت آن را دارد که در مقام اشرف مخلوقات، به جایگاهی برتر از فرشتگان برسد، دیگر فریفته ظواهر دنیا نمی شود و دل و جانش را اسیر این دنیای بی ارزش نمی کند، امیر مؤمنان، حضرت علی علیه السلام در سخن کوتاهی درباره دنیا و ارزش و بهای والای جان انسان، چنین می فرمایند:

«آیا آزاد مردی نیست که این لقمه جویده حرام دنیا را به اهلش واگذارد؟ همانا بهایی برای جان شما جز بهشت نیست؛ پس به کمتر از آن نفروشید!»

منبع:وب سایت حوزهhttps://hawzah.net
  • محمد خودسیانی
۱۳
ارديبهشت

کامل و ایده آل

انسان کامل، انسانی است که زندگی او در تمامی ابعاد، کامل و شایسته باشد. در اخلاق فردی، خانوادگی و اجتماعی، دستورها و آداب دین اسلام را مدّنظر داشته باشد و فراز و نشیب های زندگی، او را دچار ضعف اخلاقی و اعمال و رفتار ناشایست نکند. فروتنی، خوش اخلاقی، دوری از حرف های بیهوده، کسب و کار حلال، دوری از اذیت و آزار مردم، ویژگی هایی است که امیر مؤمنان علی علیه السلام درباره انسان کامل و ایده آل، به آنها اشاره فرمودند:

«خوشا به حال آن کس که خود را کوچک م یشمارد و کسب و کار او پاکیزه است و جانش پاک و اخلاقش نیکوست؛ مازاد بر مصرف زندگی را در راه خدا بخشش می کند، زبان را از زیاده گویی باز می دارد و آزار او به مردم نمی رسد. سنّت پیامبر صلی الله علیه و آله او را کفایت کرده، بدعتی در دین خدا نمی گذارد.»

منبع:وب سایت حوزهhttps://hawzah.net
  • محمد خودسیانی
۱۲
ارديبهشت

حسابرسی اعمال

چه خوب است که انسان، در پایان هر روز، به حساب اعمال خویش برسد و بر گناهانی که در آن روز مرتکب شده، استغفار کند و تصمیم بر ترک آن بگیرد و اگر عمل نیکی انجام داده اند، تصمیم بر استمرار آن داشته باشد. این ویژگی، یکی از ویژگی های انسان های صالح و پرهیزکار است که با آن، توانسته اند قله های کمال را یکی پس از دیگری، فتح کنند، امیرمؤمنان، علی علیه السلام در این باره فرمودند:

«اگر اهل ذکر را در اندیشه خودآوری و مقامات ستوده آنان و مجالس آشکارشان را بنگری، می بینی که آنان، نامه های اعمال خود را گشوده، و برای حسابرسی آماده اند که همه را جبران کنند. همواره در این اندیشه اند که در کدام یک از اعمال کوچک و بزرگی که به آنان فرمان داده شده، کوتاهی کرده اند؛ یا چه اعمالی را که از آن نهی شده بودند، مرتکب شده اند. بار سنگین گناهان خویش را بر دوش نهاده و در برداشتن آن ناتوان شدند، گریه در گلویشان شکسته و با ناله و فریاد می گریند و یا یکدیگر گفتگو دارند و در پیشگاه پروردگار خویش، به پشیمانی اعتراف دارند.»

منبع:وب سایت حوزهhttps://hawzah.net
  • محمد خودسیانی
۱۱
ارديبهشت

یاد خدا و آخرت

یاد خدا و آخرت، یکی از ویژگی های برجسته انسان های کامل است. حضرت علی علیه السلام در این باره می فرمایند:

«همانا مردمانی هستند که یاد خدا را به جای دنیا برگزیدند. هیچ تجارتی یا خرید و فروشی، آنها را از یاد خدا باز نمی دارد. با یاد خدا، روزگار می گذرانند و غافلان را با هشدارهای خود، از کیفرهای الهی می ترسانند. به عدالت فرمان می دهند و خود، عدالت گسترند. از بدی ها نهی می کنند و خود، از آنها پرهیز دارند.

با اینکه در دنیا زندگی می کنند، گویا آن را رها کرده، به آخرت پیوسته اند. سرای دیگر را مشاهده کرده، گویا از مسایل پنهان برزخیان و مدت طولانی اقامتشان، آگاهی دارند. گویا قیامت، وعده های خود را برای آنان تحقق بخشیده است! آنان پرده ها را برای مردم دنیا برداشته اند. می بینند آنچه را که مردم نمی نگرند و می شنوند آنچه را که مردم نمی شنوند.»

منبع:وب سایت حوزهhttps://hawzah.net

  • محمد خودسیانی
۱۰
ارديبهشت

محبوب ترین بندگان

خودسازی، یکی از ویژگی های بارز انسان های شایسته است که در آن، نه تنها با رذایل اخلاقی نفس خویش به مبارزه می پردازند، بلکه سجایا و اخلاق نیکو را در خویش، تقویت می کنند. حضرت علی علیه السلام درباره بهترین و دوست داشتنی ترین بندگان، چنین فرموده است:

«ای بندگان خدا، همانا بهترین و محبوب ترین بنده نزد خدا، بنده ای است که خدا او را در پیکار با نفس، یاری داده است؛ کسی که جامه زیرین او اندوه، و لباس رویین او ترس از خداست، چراغ هدایت در قلبش روشن شده و وسایل لازم برای روزی او فراهم آمده و دوری ها و دشواری ها را بر خود نزدیک و آسان ساخته است. حقیقت های دنیا را با چشم دل نگریسته، همواره به یاد خدا بوده و اعمال نیکو، فراوان انجام داده است.»

منبع:وب سایت حوزهhttps://hawzah.net
  • محمد خودسیانی